Sipilä syytön Fortumin myyntiin

Antero Päiviö kirjoitti 8.11. Carunasta otsikolla Vielä kerran siirtohinnoista. Caruna-päätöksen syyllistä hakiessaan hän heittää syytöksensä, joko tahattomasti tai tahallaan, puolittain väärään suuntaan.

Fortumin myynnin kannalta ratkaisevaa oli se, että Kataisen hallitus luopui kirjauksesta Fortumin siirtoverkkojen strategisesta merkityksestä. Ainoana ministerinä kirjauksen poistamista vastusti Paavo Arhinmäki; kokoomus, SDP, vihreät, kristillisdemokraatit ja RKP puolsivat.

Em. kirjauksen poistamisen jälkeen Fortum voitiin myydä ulkomaiselle omistajalle. Ministerivaliokunnan päätöksellä valtionyhtiö Fortumin omistamasta sähköverkosta myytiin 80 % kahdelle ulkomaiselle holding-yhtiölle ja loppu 20 % Kuntien eläkevakuutusyhtiö Kevalle ja työeläkevakuutusyhtiö Elolle.

Hallituksen omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä oli Pekka Haavisto ja valtiovarainministerinä Jutta Urpilainen.

Kauppaa voimakkaasti puoltaneet pääministeri Katainen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vakuuttivat, että Suomen lainsäädäntö ei mahdollista jättikorotuksia. Pääministeri Katainen sanoi Iltalehdessä joulukuussa 2013, että ”kauppa ei nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaalle” ja Vapaavuori sanoi, että ”mitään hintapiikkiä ei pystytä rakentamaan”.

Antero Päiviön Juha Sipilään kohdistama heitto on totuutta säästelevää trumpismia, sillä Sipilä ja keskusta eivät olleet hallituksessa tuota kohtalokkaan kalliiksi osoittautunutta päätöstä tekemässä.

Eduskunnan täysistunnon pöytäkirjasta 12.12.2013 löytyy Fortumin sähköverkkojen myynnistä käyty keskustelu, linkki https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=PTK+129/2013+skt+puh+141