Carunan tasapuolisuus

Keski-Uusimaan uutisessa 10.2.2020 Anna-Maria Halle Carunan viestinnästä sanoo yhtiönsä noudattavan sähkömarkkinalain mukaista tasapuolisuutta verkkoyhtiön kaikkia asiakkaitaan kohtaan heidän asuinpaikastaan riippumatta.

Väittämä pitää paikkaansa Caruna-konsernin yksittäisissä yhtiöissä mutta ei konsernin kaikkien asiakkaiden kesken.

Kiertääkseen alussa mainittua lain vaatimaa tasapuolista asiakkaiden kohtelua Caruna-konsernin sisälle on rakennettu Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Joensuun (vanha kaupunkialue) sähkönsiirrosta huolehtiva Caruna Espoo Oy, jolla on selkeästi halvemmat hinnat kuin Caruna Oy:llä. Perusteena on Caruna Espoo Oy:n alueen kaupunkimaisuus.

Järvenpää ja suurin osa Tuusulaa (koko Tuusula ei ole Carunan siirtoverkossa) ovat kalliimman hintaluokan Caruna Oy:n asiakkaita, sillä yhtiö pitää aluetta haja-asutusalueena.

Jako on täysin tekaistu, sillä Järvenpää on Suomen neljänneksi tiheimmin asuttu kunta, Tuusula 20. tiheimmin asuttu. Espoo on asukastiheydessään seitsemäs ja Kirkkonummi sijalla 29. Pikkuriikkinen Kauniainen on sentään toiseksi tihein. Joensuun asukastiheys ei ole tapahtuneiden kuntaliitosten vuoksi vertailukelpoinen. Mahtaakohan asukastiheys vanhan Joensuun kaupungin alueellakaan kovin suuri olla?

Siis tälle jaolle on varsin huterat ja mielivaltaiset perusteet. Ja miksi koko konsernin sisällä ei kanneta siirtoverkosta yhteistä vastuuta yhden yhtiön alla? Caruna Espoo Oy on luotu vain Carunan sikariporrasta ja heidän kavereita varten.

Sähkönsiirron ja perusmaksujen erot Caruna-konserniin kuuluvien yhtiöiden välillä ovat huikeat. Järvenpäässä ja Tuusulassa Caruna Oy perii päiväsiirrosta 5,49 ja muulta ajalta 2,71 c/kWh. Caruna Espoo Oy perii ”tiheästi asutulla verkkoalueellaan” 4,16 ja 1,87 c/kWh. Vielä hurjempi ryöstö tapahtuu siirron perusmaksussa, jota Caruna Oy perii 33,15 euroa/kk ja Caruna Espoo Oy 12,95 euroa/kk.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Tuusulan Jokelan alueella sähkön jakelusta huolehtiva Nurmijärven Sähköverkot Oy perii siirtomaksua 19,50 euroa/kk. Vantaa Energia Sähköverkot Oy perii alueellaan 10 euron kuukausimaksun.

Caruna-konsernin omistamassa verkossa kustannukset eivät todellakaan jakaannu tasaisesti kaikkien konsernin asiakkaiden kesken.

Sähkönsiirron epäoikeudenmukaisen hinnoittelun ohella Caruna-konserni huolehtii heikosti yhteiskuntavastuustaan maksamalla ylisuuria korkoja konsernin sisällä minimoidakseen verotettavan tulonsa.